Ismerőse felelősségbiztosítására akarta megjavíttatni az autóját

A Siófoki Járási Ügyészség nagyobb kárt okozó csalás bűntettének kísérlete és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat azokkal a férfiakkal szemben, akik úgy próbáltak meg visszaélni az idősebb vádlott felelősségbiztosításával, hogy valótlanul azt állították a bejelentőlapon, hogy ő okozta a balesetet.

A vád lényege szerint a fiatalabb vádlott 2023 januárjában vásárolt egy személygépkocsit, amivel pár nap múlva egy oszlopnak hajtott Siófokon. Mivel a férfinak nem volt casco biztosítása, a nehéz anyagi helyzetben lévő ismerősét kérte meg, hogy vállalja magára a károkozást, szolgálataiért pedig 70.000 forintot ajánlott fel.

Miután a férfiak egy harmadik, a bejelentés valótlanságáról nem tudó ismerősükkel kitöltették a formanyomtatványt, azt a fiatalabb vádlott benyújtotta a Magyar Biztosítók Szövetségének. A hamis okirat alapján a sértetti társaság szakértője felmérte a gépjárművet, majd a javítattás költségét – ami közel 2,5 millió forint volt – is jóváhagyták.

A fiatalabb terhelt azonban az időközben ellene indult büntetőeljárás miatt visszavonta kárigényét és maga rendezte a javítás költségeit, így a tévedésbe ejtett biztosítói szövetségnek kára nem keletkezett.

Az ügyészség a Siófoki Járásbíróságra benyújtott vádiratában felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott a férfiakkal szemben.

 

You May Also Like

Tovább a szerzőtől