Arcfelismerő rendszert telepítenek Siófokon, hogy könnyebben kiszúrják a bűnözőket

Lengyel Róbert polgármester közölte hogy kiegészítik a rendszerüket.

„39 új, mesterséges intelligenciával ellátott kamera felszerelésével immár egy országosan is egyedülálló rendszer alapjait tettük le. A tendernyertes beszállító cég, a DAHUA részéről ez egy minta projekt, így tőlük is kiemelt támogatást kaptunk a megvalósításhoz” – írta a Facebook-oldalán Lengyel Róbert a siófoki Petőfi sétány fejlesztéseiről.

A kamerák arcfelimserő rendszerrel rendelkeznek, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogyha az operátor személyzet kiszúr egy zsebtolvajlást vagy egy verekedést, az ott rögzített arcot a rendszer kamerái a tömegben keresik, felismerik, ezzel az elfogást a biztonsági személyzet, illetve a rendőrség számára nagyon gyorsan lehetővé teszik.

444.hu azonban felhívta arra a figyelmet, hogy Dahua Technology cég szerepet vállalt a kínai állam ujgurok elleni kampányában is, az ő arcfelismerő rendszereiket is bevetik a nyugati Hszincsiang tartományban élő muszlim kisebbség erőszakos asszimilációjában. Az ujgurok elleni kampányban játszott szerepe miatt a Dahua 2019-ben felkerült az amerikai kormány feketelistájára is. Ráadásul 2021 márciusában az amerikai Szövetségi Hírközlési Bizottság (FCC) „elfogadhatatlan nemzetbiztonsági kockázatnak” minősítette a Dahua szolgáltatásait és eszközeit.

You May Also Like

Tovább a szerzőtől