Immunerősítő tipp őszre

Az  ősszel együtt beköszöntött a megfázások időszaka is . Nagyon sokan ezt az évszakot, illetve az őszi-téli hónapokat nem igazán jól élik meg, az energiaszintünk mellett csökken az immunrendszerünk működése is. Hoztunk 7 tippet, hogy ez ne így legyen.

Ami talán a legfontosabb ebben az időszakban a kézmosás. Tudom-tudom , most legyintesz egyet, pedig ezzel megelőzhető a kórokozók szájon, szemen, orron át történő bejutása a szervezetbe. A következő lépés a stresszmentesítés. Sajnos ebben a rohanó világban szinte mindenki stresszel.Sokat dolgozunk ezért szinte nincs semmire idő, nincs kikapcsolódás , nincs minőségi pihenés. Ha nem húzunk egy határt és nem próbálunk meg lazítani abból bizony komoly bajok is lehetnek. Az immunrendszerünk nem tűri jól a stresszt, főleg ha állandósul, ilyenkor legyengül és sokkal könnyebben szedünk össze mindenféle nyavalyát. Relax. De tényleg. Végezz relaxációs gyakorlatokat, jógázz, sétálj egyet ,eddz, vagy csak igyál egy finom fahéjas teát és csináld azt ami kikapcsol.

Ha sikerül feltöltődnöd, akkor nem árt ha az étkezésre is odafigyelsz. Ebben az időszakban hajlamosak vagyunk a tévé, telefon laptop előtt sokkal több ideig ücsörögni , ilyenkor előkerül a nassolni való. Amivel nincs gond ha tudjuk a határt. Bár nagyon finomak tudnak lenni, de tápanyagban egyáltalán nem gazdagok sőt sok esetben káros adalékanyagot is tartalmaznak. Kerüld ezek túlzott fogyasztását.

A barátaidat ilyenkor sem kell elhanyagolni, még akkor sem ha ha zord az idő, hiszen nem vagy te medve ,hogy téli álmot aludj ! Mozduljatok ki együtt, vagy csináljatok közös estéket. Azok az emberek akik kevés időt töltenek a barátaikkal, családtagjaikkal azok az emberek sokkal többet betegeskednek.

Étkezz változatosan,mert,hogy ez is nagyon fontos, ha nem a legfontosabb.Az antioxidánsok bevitele fontos ,egyél sok zöldséget és gyümölcsöt. Az antioxidánsok megvédenek a szabad gyökök sejtkárosító hatásától és erősítik a szervezet védekezőképességét. A vitaminok és az ásványi anyagok ugyanilyen fontosak , elsősorban A-,C-,D- és E vitamin valamint a cink és a magnézium bevitelét kell előtérbe helyezni. A legtöbb C vitamint tartalmazó  gyümölcs az acerola más néven a barbadoszi cseresznye, második helyen a homoktövis és harmadik helyen a csipkebogyó áll. Zöldségek közül pedig a petrezselyem és a zöld chili paprika tartalmazza a legtöbb C vitamint.

Fűben-fában orvosság. Ezt a mondatot biztosan hallottad már te is. A természet számtalan csodát tartogat számunkra. Immunerősítő gyógy -és fűszernövények egész tárházát kínálja, melyek nyersen vagy éppen egy finom teaként fogyasztható. A teljesség igénye nélkül ilyen például a gyömbér, fokhagyma, ginzeng,csipkebogyó,hársfa, citromfű.

Utolsó sorban pedig ami szintén nagyon fontos ,hogy ezeket a hideg időszakokat túléljük ,az nem más mint a rendszeres mozgás. Ha még nem sportolsz akkor itt az ideje elkezdeni és tenni az egészségedért. A mozgás hatására fokozódik a vérkeringés, aminek hatására a szervezet hatékonyan tudja elpusztítani a vírusokat és a baktériumokat mielőtt azok komolyabb betegséget tudnának okozni. Fontos megjegyeznem, hogy lázasan tilos sportolni, még akkor is ha csak egy picit vagy lázas.

E néhány tipp megfogadásával már meg is tetted az első lépést  az immunrendszered támogatására.

 

 


	

You May Also Like

Tovább a szerzőtől