A Bahart új hajói megtették első útjukat

 Nyár elején a Sió-csatornán szétszerelt állapotban felhozott hajók közül egy kompot és egy katamaránt már sikerült összeszerelni. Sikeres üzempróbák után megtehette első kilométereit a Tihany névre keresztelt komp és a Tomaj katamarán. A másik két hajó összeszerelése is rendben halad, a kompok decemberben a katamaránok pedig a következő hajózási szezon megkezdésekor azaz jövő év márciusában kezdhetik meg a szolgálatot.

Az új katamaránok menetrendi hajóként fognak üzemelni,de részt vesznek majd programokban és rendezvényeknek is biztosítanak majd helyszínt. A Bahart új hajóira már nagy szükség volt,  a jelenleg is közlekedő kompok és katamaránok már negyven éve szelik a habokat. A balatoni közlekedést javítják és a turisták részére pedig nagyobb élményt biztosítanak, az átkelés ideje pedig lerövidül, hiszen a régi katamaránok sebessége 12-13 , az újaké 17-18 km/óra, a régi kompoké 12-13 az újaké 15-16 km/óra.

Az új kompok az eddigi legnagyobb utas és járműbefogadó képességgel rendelkeznek, ugyanakkor építésük során hangsúlyt fektettek a nagyszámú kerékpár szállításra is. A kompok és a katamaránok motorjai a legmodernebbek és megfelelnek a környezetvédelmi előírásoknak.

A kompok acélszerkezetének tömege 298 tonna, 11 km elektromos vezetéket és közel 4 tonna festéket használtak fel építésük során. A katamaránokhoz egyenként 157 tonna acélt, 9 tonna hegesztési anyagot ,14 km hosszú elektromos vezetéket használtak fel. A beruházás több mint 5 milliárd forint volt.

You May Also Like

Tovább a szerzőtől