Megújult a tapolcai pisztráng tenyésztés

Sajtóközlemény – Befejeződött az a kétéves fejlesztési folyamat, amely a Tapolcai Pisztráng Kft. termelési kapacitásának növelését, modernizálását eredményezte. A csaknem 554 millió forintos fejlesztés a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program keretén belül 273 millió forint vissza nem térítendő támogatás segítségével valósult meg. A jelenlegi fejlesztési folyamat eredményeként új piaci lehetőségek nyíltak meg a pisztráng és harcsa tenyésztő tapolcai cég előtt és a hagyományos termékpaletta értékesítése is növekedik.

A Tapolcai Pisztráng Kft. 2018-tól, a tapolcai tóbarlangban feltörő karsztvízre alapozva tenyészt elsősorban pisztrángot és harcsát. A társaság (évi 45 tonna hal termeléssel) Magyarország piacvezető intenzív pisztrángtenyésztő vállalkozása. A 2021-ben indult fejlesztési program a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program keretén belül valósult meg, és 2023. szeptemberében zárul. A fejlesztés nyomán (hagyományos termékcsoportjainak értékesítésének növelésével) megerősödött a tapolcai üzem piaci pozíciója, továbbá új, a piacon keresett termékekkel tud megjelenni.

A tapolcai telepen nyolc, egyenként 150 m3 betonmedencében történik a haltenyésztés amely vízellátását a Tapolca patak biztosítja. Ez a kiváló karsztvíz tisztasága oxigéntartalma és hőfoka révén optimális feltételeket teremt a legkényesebb pisztrángfélék tartására.

A fejlesztés során korszerűsítésítették a halnevelő medencéket és 50 kW teljesítményű napelemrendszer helyeztek üzembe. A halnevelő medencék egy csarnokba kerültek, amely különös módon javítja a működés hatékonyságát: a pisztrángok az erős napsugárzás hatására nyálka termeléssel védekeznek a napszúrás ellen, ami erős algásodást eredményez az élőkörnyezetükben, amely az állomány jelentős mértékű pusztulásával jár. Ha az erős napsugárzás megszűnik, csökken az elhullás, valamint a alacsonyabb szintre kerül az algásodás ís, így a korszerű szűrőberendezések beépítésével együtt jelentős költségek takaríthatóak meg azzal, hogy a medencéket nem két naponta, hanem csak jóval hosszabb időszakonként kell algátlanítani, takarítani.

A termelési rendszer hatékonyságjavítását, modernizálását – a korszerű vízforgató és levegőztető berendezéseken túl – számos területen célgépek beszerzése, munkába állítása is szolgálja. A telephelyen új halválogató gép, halszállító pótkocsi, nyerges vontató, homlokrakodó segíti a munkát.

Befejeződött az a kétéves fejlesztési folyamat, amely a Tapolcai Pisztráng Kft. termelési kapacitásának növelését, modernizálását eredményezte. A csaknem 554 millió forintos fejlesztés a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program keretén belül 273 millió forint vissza nem térítendő támogatás segítségével valósult meg. A jelenlegi fejlesztési folyamat eredményeként új piaci lehetőségek nyíltak meg a pisztráng és harcsa tenyésztő tapolcai cég előtt és a hagyományos termékpaletta értékesítése is növekedik.

Összeségében a saját tenyésztésből származó 300-400 grammos konyhakész pisztráng termelési kapacitása és ezzel egyidőben hatékonysága is javult. Az értékesítés mennyisége növekedett és jövedelmezősége is kedvezőbb lett. A társaság a beruházások eredményeként képessé vált a piacon igen keresett 25-35 gramm közötti méretű pisztráng ivadékok nevelésére és értékesítésére. Ezzel egy új piaci szegmensben is meg tudnak jelenni.

A fejlesztés a Tapolcai Pisztráng Kft-re gyakorolt követlen gazdasági hatásán túl, hozzájárul a hazai halfogyasztás mértékének szükségszerű növeléséhez is, amely hosszú idő óta fontos népegészségügyi célnak tekinthető.

A magyarországi egy főre jutó halfogyasztás az Európai Unió tagországai között az utolsók között szerepel. Ez részben kényelmi, (az otthoni feldolgozás kétségtelenül munkaigényes,) részben ízlés beli, nem utolsó sorban pedig költség okokra vezethető vissza. A halfogyasztás népszerűsítésére az Agrárminisztérium számos programot, rendezvényt, ismeretterjesztő kampányt hozott létre, vagy nyújt támogatást ezeknek. A fogyasztási célú hal áfája 2018-tól 27-ről 5 százalékra csökkentett, amely nagyban segíti a kitűzött célok megvalósulását.

Az összességében csaknem 554 millió forintos fejlesztési projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg 273 millió forint vissza nem térítendő támogatás segítségével. A támogatás az Európai Tengerügyi és Halászati Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból került finanszírozásra. A Tapolcai Pisztráng Kft. a korábbi két fő munkavállaló helyett ma már további öt főnek biztosít megélhetést, a társaság árbevétele pedig több mint kétszeresére növekszik.

A projektről bővebb információt a https://tapolcaipisztrang.hu/ oldalon olvashatnak.

You May Also Like

Tovább a szerzőtől